18 Αυγούστου 2007

Σεμνά και ταπεινά...

Στην πολιτική την ευθύνη είθισται να την αναλαμβάνουν τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν και ταυτόχρονα καθορίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Παρόλα αυτά, εδώ και τρεισήμισι χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή μας έχει αποδείξει ότι, στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί και το εκ διαμέτρου αντίθετο. Ενώ ευθύνες υπάρχουν και μάλιστα σοβαρότατες, δεν υπάρχουν τα «αρμόδια» πρόσωπα να τις αναλάβουν.

Έτσι λοιπόν:

«Σεμνά και ταπεινά», η προκήρυξη του διαγωνισμού για 3000 θέσεις στην Πυροσβεστική, κόλλησε στις 560, αφού ακυρώθηκε ο εν εξελίξει διαγωνισμός του 2004 προκειμένου να προσληφθούν οι «ημέτεροι».

«Σεμνά και ταπεινά», οι ζαρντινιέρες των πεζοδρομίων φόρεσαν κράνη και έφεραν ασπίδες, για να ξυλοφορτώνουν φοιτητές.

«Σεμνά και ταπεινά», αντί για γιατρούς και νοσηλευτές στο ΕΣΥ και πυροσβέστες, ο τόπος είχε την ανάγκη από αγροφύλακες.

«Σεμνά και ταπεινά», στο πλαίσιο του αθέμιτου ανταγωνισμού, οι ακτοπλοϊκές εταιρίες αποφασίζουν αν ο Έλληνας θα κάνει διακοπές.

«Σεμνά και ταπεινά», καταργήθηκε το οχτάωρο στην εργασία και άλλα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα (ίσως για να έχουν και οι επόμενες γενεές λόγους να αγωνίζονται και δικαιώματα να διεκδικούν).

«Σεμνά και ταπεινά», επιστρέφουμε στη λογική του εκπαιδευτικού μεσαίωνα, όπου η γνώση και η μόρφωση αφορούν στους λίγους και εκλεκτούς.

«Σεμνά και ταπεινά», πέρασαν από την χώρα «κουμπάροι», υποκλοπείς, μυστικοί πράκτορες που απήγαγαν Πακιστανούς, δομημένα ομόλογα, για να δώσουν με την σειρά τους την θέση τους σε 600.000 στρέμματα καμένης έκτασης έτοιμης για δόμηση!

Και όλα αυτά δεν είναι παρά κομμάτια του σκηνικού ενός δράματος, με έναν σεμνότατο πρωθυπουργό στον ρόλο του θεατή, πολλούς κομπάρσους - υπουργούς και κύριο πρωταγωνιστή τον πολίτη, που σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας αναζητά την κάθαρση.

Στην δική μας περίπτωση, όμως, είναι προδικασμένο ότι κανένας «από μηχανής θεός» δεν πρόκειται να φέρει την κάθαρση, γιατί πολύ απλά, ο δραματουργός δεν υπάρχει...

Και σε αυτό το κενό, ήρθε η ώρα του πολίτη - πρωταγωνιστή, ήρθε η ώρα της συμμετοχής, της δράσης, η ώρα της κοινωνίας και του λαού.

Της νέας Αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: