20 Αυγούστου 2007

10 γαλάζια θανάσιμα αμαρτήματα

10 λόγοι που πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε ξανά την ΝΔ, δεν επέδειξε το κατάλληλο πρόσωπο. Τελικά έχουν δίκαιο μερικοί που λένε ότι δεν αλλάξει δεξιά. Ήρθε με καταστροφικές διαθέσεις σε αντίθεση με τις δεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης που αλλάξανε τις σοσιαλιστικές προχώρησαν τα θετικά στοιχεία και δεν τα μηδένισαν όλα όπως έκανε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Μια κυβέρνηση που από το 2004 μέχρι σήμερα είχε να διαχειριστεί πολλά και σπουδαία ζητήματα.
Ομως, από τα προεκλογικά λόγια τού 2004 περί απόλυτης διαφάνειας στη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, πέρασε στην καταγγελία των «νταβατζήδων» και από εκεί στην εικόνα μιας κυβέρνησης που λειτούργησε με τη λογική της νοικοκυράς που δεν καταφέρνει να καθαρίσει και σπρώχνει με αθόρυβες κινήσεις ό,τι την ενοχλεί κάτω από το χαλί.

Ας δούμε τη δεκάδα με την οποία έπαιξε η κυβέρνηση στα 3,5 χρόνια της. Και μάλλον έχασε.

1. Ομόλογα

280 εκατομμύρια ευρώ, J.P. Morgan, «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», εισαγγελείς, ανακρίσεις, πόρισμα. Αριθμοί, λέξεις και φορείς που κλωθογύριζαν από τον περασμένο Μάρτιο πάνω από τα κεφάλια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και προσώπων δημόσιων οργανισμών και όχι μόνο, που αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πιο αμαρτωλή, καταπώς φαίνεται, επένδυση των τελευταίων ετών. Επειτα από μήνες εισαγγελικών και σφοδρότατων αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, με τα ασφαλιστικά ταμεία στη μέση, το πόρισμα του Γ. Ζορμπά φαίνεται να είναι το καπάκι της χύτρας που η κυβέρνηση επεδίωκε να παραμείνει στη θέση του και να μην ανοίξει στην παρούσα Βουλή. Ο κ. Ζορμπάς, επικεφαλής της αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έχει προωθήσει το πόρισμά του για τα δομημένα ομόλογα προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Π. Πούλιο, στο οποίο περιγράφει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τη διάπραξη τεσσάρων κακουργημάτων, χωρίς, όμως, να κατονομάζει πρόσωπα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μαύρο χρήμα, αυτό δηλαδή που μοιράστηκαν διάφοροι διαμεσολαβητές -που κατά το ΠΑΣΟΚ αγγίζουν πολιτικά πρόσωπα ή άλλα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση- ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αποκλείεται, ακόμα, άλλα 20 εκατ. ευρώ να μοιράστηκαν μέσω της North Asset Management στο Λονδίνο προς διάφορα άλλα μυστηριώδη ταμεία. Ολοι μιλούν για πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγ. Σημαιοφορίδης, γιος του έως το 2006 διευθυντή της Ν.Δ. Κων. Σημαιοφορίδη. Το ίδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικαλείται και ο Σοφ. Πρινιωτάκης, βασικός μέτοχος της «Ακρόπολις», για τις βαλίτσες με 4,2 εκατ. ευρώ που παρέλαβε ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Αποστολίδης, λέγοντας, όπως σημείωνε χθες η «Κ.Ε.», ότι δεν πήγαν σε δικά τους ταμεία αλλά σε τρίτους.

Αυτό που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι επί του παρόντος ούτε η J.P. Morgan φέρεται διατεθειμένη να επιστρέψει τα χρήματα ούτε, φυσικά, και η ίδια η κυβέρνηση. Η πολιτική και οικονομική βαριά συννεφιά που έχει δημιουργήσει η υπόθεση έχει μια υπαρκτή και μια ενδεχόμενη προοπτική. Η πρώτη είναι ότι ο αντιπολιτευτικός ασκός άνοιξε κι εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα το αίτημα «να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα το πόρισμα Ζορμπά ώστε να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τις πολιτικές ευθύνες που διαπιστώνει». Και η δεύτερη είναι ότι τα στοιχεία που περιγράφονται ίσως και να επεκτείνουν τις ευθύνες και πέραν των γνωστών εμπλεκόμενων προσώπων. Οπως και να έχει, αυτό το πόρισμα είναι πολύ πιο σημαντικό από εκείνο το χαρτί με τη διάλυση της Βουλής που θυροκολλήθηκε την περασμένη Παρασκευή έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

2. Καταστροφές

Αλγεινή εντύπωση έκανε σε ολόκληρη την αντιπολίτευση αλλά και στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι ο Θ. Ρουσόπουλος, την ημέρα που καιγόταν η Πεντέλη και η Πυροσβεστική έδινε ακόμα ένα ρεσιτάλ απουσίας και αναποτελεσματικότητας, με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοίνωσε τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Κ. Παπούλια με σκοπό την αναγγελία των πρόωρων εκλογών. Ολόκληρο το καλοκαίρι οι καταστροφές σε όλη την Ελλάδα ήταν ανυπολόγιστες. Πάρνηθα, Πήλιο, Αχαΐα, Μεσσηνία, Πεντέλη. Ολην αυτήν την περίοδο τα πυρά που δέχθηκαν η ηγεσία της Πυροσβεστικής, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η ίδια η κυβέρνηση ήταν παραπάνω από μαζικά. Κανείς δεν έχει μάθει ποιος έχει την ευθύνη. Δασικοί τσακώνονταν με τους πυροσβέστες, ο Π. Φούρλας μιλούσε περί διαφορετικής αντίληψης στην καταστολή της πυρκαγιάς από τον Α. Κόη, η εικόνα ενός κράτους υπό διάλυση ήταν καθημερινή. Τα στελέχη της κυβέρνησης είχαν όμως στον νου τους την προεκλογική εικόνα τους. Γι' αυτό και μόνο μία φορά τόλμησαν να πάνε στα καμένα της Πάρνηθας. Ο Β. Πολύδωρας τόσο στην περίπτωση της Πάρνηθας όσο και της Πεντέλης μίλησε περί επιτυχίας. Τη μία φορά «σχετικής», την άλλη «απόλυτης». Ουδεμία ευθύνη, ουδεμία παρέμβαση του πρωθυπουργού παρά μόνο προς τους νεοορκισθέντες πυροσβέστες «να αγνοούν την κριτική». Και σ' αυτήν, την τόσο μαύρη σελίδα ευθυνών, μάλλον ουδέποτε θα μάθουμε ποιος έφταιγε... Αντ' αυτού οι προεκλογικοί βιγλάτορες της επαρχίας, οι αγροφύλακες, ήρθαν με τα σκαρπίνια τους να πιάσουν δουλειά...

3. Υποκλοπές

Ποιος δεν θυμάται την εικόνα των τριών υπουργών (Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος και Παπαληγούρας) τον Φεβρουάριο του 2006, όταν ανακοίνωναν επί χάρτου το μεγαλύτερο πολιτικο-κατασκοπευτικό σκάνδαλο όλων των εποχών στην Ελλάδα; Παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων υψηλότατων στελεχών της ελληνικής κοινωνίας, απλών πολιτών, κοινωνικά ευαισθητοποιημένων και πολλών ακόμα. Ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας που με εθνική πυγμή δήλωνε τότε ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» ή «οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν όσο ψηλά και αν βρίσκονται». Μία από τις σκοτεινότερες πλευρές της υπόθεσης ήταν η αυτοκτονία στελέχους της εμπλεκόμενης Vodafone, του Κ. Τσαλικίδη. Πληροφορίες και αποκαλύψεις για τις κεραίες που χρησιμοποιήθηκαν και οι γεωγραφικές τους θέσεις περιέκλειναν και την αμερικανική πρεσβεία. Τον περασμένο Ιανουάριο η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η κυβέρνηση το απέρριψε. Την υπόθεση, ούτως ή άλλως, είχε αναλάβει η Δικαιοσύνη μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον κ. Διώτη. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου η υπόθεση έκλεισε -έπειτα από 11 μήνες προκαταρκτικής διαδικασίας- χωρίς να εντοπιστεί ούτε ένας φυσικός ή ηθικός αυτουργός. Είχαν εξεταστεί περίπου 500 μάρτυρες.

4. Πακιστανοί

Τον Ιούλιο του 2005 κάτι περίεργο συνέβη σε μια γειτονιά των Πετραλώνων όπου ζούσαν Πακιστανοί μετανάστες. Υστερα από καιρό -και φυσικά καταγγελίες- πληροφορηθήκαμε ότι περισσότεροι από δέκα μετανάστες απήχθησαν, μεταφέρθηκαν σε κάποια μυστική τοποθεσία και ανακρίθηκαν για τις σχέσεις τους με φονταμενταλιστικές οργανώσεις. Οπως ήταν φυσικό, η τότε ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Γ. Βουλγαράκης) αρνήθηκε τη συμμετοχή ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση. Αργότερα, όταν και γι' αυτό το ζήτημα τέθηκε από την αντιπολίτευση θέμα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ο μετέπειτα υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, έδωσε τη δική του διάσταση, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Πακιστανοί απάγουν τους ομοεθνείς τους και γενικώς έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση να ενοχοποιηθεί η πακιστανική κοινότητα της Ελλάδας, της οποίας οι εσωτερικές έριδες ήταν υπεύθυνες για τις απαγωγές.

Η Δικαιοσύνη είχε, όμως, άλλη άποψη, όσο και αν ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην υπόθεση. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών διέταξε τη συνέχιση της έρευνας με την επιστροφή και τη συμπλήρωση της δικογραφίας με επιπλέον δικαστικές πράξεις. Αφού πρώτα, βέβαια, έχει διαπιστωθεί δικαστικά ότι «οι απαγωγές έγιναν». Μια υπόθεση για την οποίαν η κυβέρνηση είναι καταφανές ότι δεν επιθυμούσε να συνδράμει τη Δικαιοσύνη.

5. Παραδικαστικό

Μία ακόμα πληγή που άρχισε να κακοφορμίζει και ν' ανοιγοκλείνει κελιά των φυλακών Κορυδαλλού. Η κυβέρνηση την προσπέρασε και αυτήν με εξαγγελίες (και πάλι) τύπου «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». Ξέσπασε περίπου έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς βέβαια οι βασικοί υποκινητές των νημάτων να συνδέονται άμεσα με κυβερνητικές θέσεις. Είναι, όμως, ακόμα μία μεγάλη εκκρεμότητα της διακυβέρνησης της Ν.Δ., την οποία αντιμετώπισε υπό τη λογική «κλείστε γρήγορα μερικούς στη φυλακή». Μια λογική που λειτουργεί ευνοώντας τον εντυπωσιασμό και όχι την ουσία. Ετσι, αυτήν την περίοδο τρεις πρώην δικαστές (Λ. Στάθης, Ευ. Καλούσης, Κων/να Μπουρμπούλια) βρίσκονται στη φυλακή. Ενας πρώην ιερωμένος, ο Ιακ. Γιοσάκης, αποφυλακίστηκε στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από 2,5 χρόνια εγκλεισμού και απειλεί να περάσει στην αντεπίθεση. Αποφυλακισμένος για το ίδιο κύκλωμα είναι και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου. Η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία φυγοδικεί και ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Μαντούβαλος έχει παραπεμφθεί σε δίκη, ενώ μετά την απολογία του οι δικαστές τού επέβαλαν περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου και εγγύηση 70.000 ευρώ. Ο ίδιος διατείνεται περί της αθωότητάς του. Η αντιπολίτευση μιλά για «έλλειψη πολιτικής βούλησης», καθώς εκτιμά ότι το βάθος αυτής της υπόθεσης μπορεί να αγγίξει πρόσωπα που βρίσκονται πιο κοντά σε κυβερνητικούς μηχανισμούς.

6. Κουμπαριές

Και τι δεν ακούστηκε τα τελευταία χρόνια για τις περιβόητες αυτές κουμπαριές. Με τη διαφορά ότι αυτές ήταν «γαλάζιες». Ενα ακόμα αδιαφανές τοπίο κάτω από το οποίο υπογράφονται συμφωνίες, μεγάλα ποσά αλλάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς, δημόσιες θέσεις καταλαμβάνονται. Κάτι που άρχισε να αποκαλύπτεται από κάτι ιδιαιτέρως... λευκό. Το γάλα και το καρτέλ του. Η ΜΕΒΓΑΛ με «κουμπαρικά» σημειώματα ώστε να αντιμετωπιστεί ευνοϊκά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κουμπάροι από τη Θεσσαλονίκη, ο πρώην γενικός διευθυντής Ανταγωνισμού και διάφορα άλλα, που κατέληξαν στο θέαμα των... κουστουμαρισμένων χειροπέδων. Πρόσφατες είναι και οι αποφυλακίσεις γι' αυτήν την ιστορία. Πάλι, βέβαια, κανείς δεν έμαθε ποιο ήταν αυτό το κύκλωμα που με διάφορα μέσα και συγγένειες καθόριζε στην Ελλάδα την τιμή του γάλακτος.

Από κοντά και η υπόθεση του ειδικού γραμματέα του πρώην υπουργού Απασχόλησης Ευγ. Παπαδόπουλου για εμπλοκή σε μετοχές-φούσκες κατά τη μυστηριώδη εποχή του Χρηματιστηρίου (1999-2000) που είχε αποτέλεσμα την αποπομπή του Σάββα Τσιτουρίδη. Σ' αυτήν την υπόθεση δεν είναι δυνατός ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση αποπειράθηκε να κρύψει κάτι. Είναι, όμως, δυνατός ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά τις κινήσεις με τις χειροπέδες, προσπαθώντας να στρέψει αλλού τα βλέμματα. Αυτό έγινε τον Μάρτιο που μας πέρασε. Τον Μάιο ήρθε στην επικαιρότητα ο πλουτισμός του υιού τού πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ροβέρτου Κεδίκογλου, Φαίδωνα, ενώ ακόμα ήταν φοιτητής. Στα τέλη Ιουλίου, εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα προς τον κ. Ζορμπά, ώστε να ερευνήσει την προέλευση των περιουσιακών στοιχείων του υιού Κεδίκογλου. Σπίτια, εξοχικά σε διάφορα νησιά, πολυτελή σκάφη, αυτοκίνητα. Ακόμα δεν έχει γίνει κάτι γνωστό σχετικά με την προέλευσή τους.

7. Εξοπλισμοί

Από την είσοδο του Βαγγ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σχεδόν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη πάγωσαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ε» στις 10/4/2007, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών επί δύο έτη δεν διέθετε νομικό πλαίσιο λειτουργίας. Από την ψήφιση του σχετικού νόμου, που χρειάστηκε περίπου έναν χρόνο, και μετά άρχισαν να διαπιστώνονται διάφορα περίεργα πράγματα αναφορικά με εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη είχαν παραγγελθεί. Για παράδειγμα:

- Για παραγγελία αρμάτων, διέρρευσε ότι η θωράκισή τους είναι λεπτή και διαπερατή από βλήματα.

- Γερμανικά υποβρύχια που δοκιμάστηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις διαπιστώθηκε ότι έγερναν.

- Πάγωσε και η προμήθεια ελικοπτέρων ΝΗ-90.

Ποτέ και κανείς δεν έμαθε ποιοι ήταν οι λόγοι που τόσο μεγάλα ποσά του προϋπολογισμού είναι δυνατόν να τζογάρονται ή να αποσύρονται από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων κατά το (πολιτικό;) δοκούν.

8. Προσλήψεις παραθύρου...

Τον περασμένο Ιανουάριο, έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, καθηγητή Γιώργου Καμίνη, και της Βοηθού Συνηγόρου, Καλλιόπης Σπανού, αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 700.000 προσλήψεις που δεν υπόκεινται στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, παρά το γεγονός ότι αυτό υπάρχει και λειτουργεί τα τελευταία 13 χρόνια. Βέβαια, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ελλείψεις και ασάφειες στους νόμους, συμβάσεις έργων που ερμηνεύονται ανάλογα με τις εκλογικές ανάγκες κάθε κυβέρνησης, προκηρύξεις διαγωνισμών που φεύγουν με ταχύτητα μιράζ από την επικαιρότητα. Εσχατο παράδειγμα, οι προσλήψεις στην ΕΥΠ κατά τις οποίες αποκαταστάθηκε το επαγγελματικό μέλλον, μεταξύ άλλων, πολλών τέκνων υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και άλλων συναφών δυνάμεων. Ουδείς από την κυβέρνηση πήρε θέση για τα καταγγελλόμενα σε απανωτά δημοσιεύματα.

9. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις - παραλίες

Παρά τις εξαγγελίες για την υπέρ της ποιότητας ζωής αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, η μία μετά την άλλην παραδίδονται στις ορέξεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πλήθος οι καταγγελίες, πλήθος οι κινητοποιήσεις, πλήθος και οι μηνύσεις εναντίον πολιτών που ζητούν το αυτονόητο. Οπως στις περιπτώσεις των παραλιών τις οποίες λυμαίνονται νυχτερινοί επιχειρηματίες, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί από μακριά. Η «Ε» με σειρά ρεπορτάζ πρωτοστάτησε στην κάλυψη των δραστηριοτήτων του «κινήματος των παραλιών». Οι μπράβοι συνεχίζουν να δρουν παντοιοτρόπως.

Χαρακτηριστική περίπτωση πλήρους κυβερνητικής αδιαφορίας στην αξιοποίηση της λεγόμενης «ολυμπιακής κληρονομιάς» είναι η εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε η λεηλασία τού, αθλητικού και μη, εξοπλισμού στο Παμπελοποννησιακό και το Πανθεσσαλικό Στάδιο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

10. Ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακών Αερογραμμών

Τον Ιανουάριο του 2005, διυπουργική επιτροπή αποφάσισε την ίδρυση της «Πάνθεον Airways». Μιας εταιρείας που θα αναλάμβανε τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Για πάρα πολλούς λόγους, που δεν είναι αντικείμενο του παρόντος, οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν προχωρήσει, αν και σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ. Η «Πάνθεον» όμως συνεχίζει να είναι μια εταιρεία δίχως αντικείμενο, αλλά με πολλά έξοδα, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής για τη λειτουργία της -που δεν έχει αντικείμενο- το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξοδέψει περίπου 400.000 ευρώ. Αμοιβές μελών του Δ.Σ., του προέδρου που έχει αποχωρήσει, αλλά και για ενοίκια για τα γραφεία της εταιρείας στο Κολωνάκι.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: